Corona update

Het kabinet heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus iets versoepeld. Jeugd t/m 18 jaar mag onder voorwaarden sporten vanaf 29 april; de overige maatregelen zijn verlengd t/m 20 mei. Dat betekent dat verenigingen beperkt open mogen voor tennissen, padellen en lesgeven aan jeugd t/m 18 jaar. De voorjaarscompetitie wordt verplaatst naar het najaar en de NPB/KNLTB maakt scenario’s en toolkits voor het sporten in 1.5 meter samenleving.

Heel Nederland en ook de sportwereld is in de greep van het coronavirus. We houden ons aan de regels en zien dat het effect heeft. Om grip te houden op de verspreiding van het virus en de belasting van de zorg worden de meeste maatregelen verlengd en een aantal versoepeld. Daar houden we ons aan. Gezondheid staat voorop.

Dat sporten en bewegen gezond is weten we, zowel fysiek als mentaal. Dat hebben we juist nodig in deze tijd. Het is dus positief nieuws dat de jeugd t/m 18 jaar weer buiten mag sporten vanaf 29 april, daar zijn we blij mee. Bij het sporten voor jeugd in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar blijft de 1.5 meter afstand van toepassing, voor jeugd t/m 12 jaar niet. Voor senioren geldt dus helaas nog dat  tennissen en padel en trainen niet mogelijk is.

Het scenario voor tennis en padel voor jeugd t/m 18 jaar wordt uitgewerkt voor verenigingen, spelers en leraren met aandacht voor het park, de baan en de bal. Hierin nemen we ook de adviezen en ideeën van verenigingen en leraren mee en toetsen we de praktische haalbaarheid. Ook wordt een uitgebreide ‘toolkit’ ontwikkeld, zodat verenigingen en leraren snel en makkelijk kunnen opstarten binnen de geldende richtlijnen. De richtlijnen en uitvoering wordt nu eerst met NOC*NSF en de VSG afgestemd. Gemeenten maken hierover verder afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan. De richtlijnen en toolkit worden zo snel mogelijk aan verenigingen en leraren gestuurd, zodat zij de nodige voorbereidingen kunnen treffen.

Topsporters van individuele sporten mogen onder aanvullende voorwaarden weer trainen vanaf 29 april, mits ze de 1.5 meter in acht nemen. NOC*NSF en de sportbonden werken de richtlijnen en voorwaarden verder uit, zodat de sporters vanaf 29 april hun trainingen kunnen hervatten in de verschillende trainingscentra.

Tennis en padel hebben een laag risicoprofiel en onze verenigingen zijn goed georganiseerd, waardoor we de drukte op de verenigingen goed kunnen controleren en de regels kunnen handhaven. Daarom doen we ons best om tennis en padel ook weer mogelijk te maken voor alle andere leeftijdsgroepen. We bereiden ons dus voor op sport in de 1.5 meter samenleving voor iedereen.

Lees meer over de voorbereidingen van de KNLTB op sporten in de 1.5 meter samenleving in dit artikel.

Competitie verplaatst

De verlengde maatregelen tot 20 mei en de uitspraken van Rutte met betrekking tot langzaam versoepelen hebben gevolgen voor de competitie.

De NPB en KNLTB hebben besloten de padelcompetitie te verplaatsen naar het najaar, waarmee we hopelijk recht kunnen doen aan de ons zo bekende en geliefde competitiesfeer. Daarnaast is het voor veel spelers belangrijk voor hun sociale contacten en is het een bron van inkomsten voor de vereniging. Maar ook hier geldt, we moeten afwachten en hopen dat de maatregelen het tegen die tijd toe laten de competitie te spelen. Uiteraard ook onder voorbehoud van de dan geldende maatregelen en het gefaseerd opstarten van tennis en padel.

Meer informatie over het verplaatsen van de competities volgt later. De details over de inschrijvingen  voor de competities in het najaar volgen uiterlijk half mei. Denk dan aan definitieve speeldata, opgave van teams, ploegrechten, inschrijfgelden etc.

Toernooien

Het verlengen van de maatregelen en het gefaseerd weer gaan tennissen en padellen heeft ook invloed op de toernooien. Vooralsnog is besloten om alle toernooien t/m 14 juni te annuleren.

Ondertussen zijn we al wel bezig met een stappenplan hoe we langzaam kunnen opstarten met toernooien in de 1.5 meter samenleving.

Informatie en vragen

Alle informatie omtrent de coronamaatregelen, overheidsregelingen, competities en toernooien etc. vind je in ons corona dossier of voor verenigingen.

Voor de antwoorden op de meestgestelde vragen klik hier.

NB. De pagina’s en FAQ’s worden zo snel mogelijk geüpdatet.

Kijk voor het volledige bericht over de persconferentie op de site van de Rijksoverheid.

Over de Nederlandse Padelbond

De Nederlandse Padelbond is vertegenwoordiger van padel in Nederland en lid van de International Padel Federation (FIP). De FIP is aangesloten bij GAISF. Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Onze sport ademt de hispanic oorsprong & temperament en padelspelers zijn vriendelijk, sociaal, vol passie en trots op padel.

De Padelbond heeft als doel de beoefening van padel te bevorderen in de ruimste zin van het woord.