Goed nieuws: nu ook opzet toernooikalender bekend

De NPB en de KNLTB hebben de ambitie om padel in Nederland gezamenlijk nog beter op de kaart te zetten. Sinds de aankondiging van de gezamenlijke wedstrijdkalender in november zijn de gesprekken met elkaar geïntensiveerd. Ook is er verkend of en hoe andere onderwerpen in gezamenlijkheid kunnen worden uitgevoerd.
De afgelopen weken is er hard gewerkt aan padelspecifieke wedstrijdvormen en wedstrijdkalenders voor zowel competities als toernooien. Alle informatie daarover is te vinden op deze pagina (zie hieronder). De ondersteunende processen voor competities en toernooien worden bij de KNLTB ondergebracht. Dat brengt wijzigingen met zich mee voor de manier waarop beide organisaties nu werken.

Competitie
De competitie wordt vanaf eind mei gespeeld in een compacte periode van vijf opeenvolgende weken. De competitie kent daardoor geen lange onderbreking en een tennis- en padelliefhebber hoeft daardoor niet te kiezen tussen tennis of padelcompetitie. Door de latere start is tevens de kans op prettige speelomstandigheden groter.
Deze wijziging betekent dat spelers die alleen padel spelen later dan voorheen competitie kunnen spelen. Dit wordt ondervangen door voorafgaand aan de padelcompetitie meerdere toernooien op verschillende niveaus aan te bieden.

Ranglijst en speelsterkte
In 2020 is er zowel een ranglijst- als een ratingsysteem met speelsterkten. We gaan ervaren of en hoe de methoden die in de tennis- en padelsport worden gebruikt elkaar versterken. Zo komt er één ranglijst waarop iedere padelspeler die aan toernooien deelneemt wordt opgenomen. Parallel daaraan worden de berekening van speelsterkten en actuele ratings op basis van iedere gespeelde padelpartij toegepast. Waar nodig worden beide methoden in 2020 op basis van ervaring in de praktijk verder verfijnd en beter op de padelsport afgestemd.

Inschrijving
De inschrijving voor de padelcompetitie 2020 is op van 2 januari tot 28 januari voor de competitieleider (VCL) op de vereniging of padelcentrum via mijnknltb.toernooi.nl. Mocht je nog geen VCL hebben aangesteld, neem dan contact op met de afdeling Padel via padel@knltb.nl.
Wil jij voorafgaand of aansluitend op de competitie een padeltoernooi organiseren? Meld je dan nu aan via padel@knltb.nl. Een overzicht van de verschillende toernooivormen vind je op deze pagina (zie hieronder).

Samenwerking NPB en KNLTB
De KNLTB en de NPB zijn er samen van overtuigd dat padel een sport is met een eigen karakter. In de afdeling Padel komen de praktijkervaring van NPB en KNLTB samen. Het unieke karakter van de sport wordt daar verder uitgebouwd door een enthousiast team padelkenners en -liefhebbers. Alle contacten met de inmiddels meer dan 150 verenigingen en commerciële aanbieders worden hier gebundeld. Alle informatie over padel komt op totaal nieuw op te zetten website. Over competities, toernooien, ranglijsten, speelsterkten en ratings vind je alle informatie op mijnknltb.toernooi.nl.

Wij kijken uit naar de spannende nieuwe fase in de geschiedenis van padel in Nederland. We laten zo snel mogelijk weten hoe het vanaf hier verder gaat. Mocht je vragen hebben dan zijn die uiteraard welkom op mailadres padel@knltb.nl. Bellen kan uiteraard ook op 088-1302600.

Competitie

Data voorjaarscompetitie22-23-24 mei 2020
29-30-31 mei 2020 (inhaal)
5-6-7 juni 2020
12-13-14 juni 2020
19-20-21 juni 2020
26-27-28 juni 2020
3-4-5 juli 2020 (inhaal)
Inschrijving voorjaarscompetitieVanaf 2 januari kunnen competitieleiders teams inschrijven voor de voorjaarscompetitie. De inschrijving sluit 28 januari. Inschrijven kan via mijnknltb.toernooi.nl
CategorieënTeams kunnen zich inschrijven in de volgende categorieën:

–          Topklasse
–          Hoofdklasse
–          1e klasse
–          2e klasse
–          3e klasse

Alle competities zijn genderneutraal. Er kan dus in alle samenstellingen gespeeld worden.
De competitiemanager beoordeelt de inschrijvingen en kan wanneer het nodig is de inschrijving aanpassen. Voor de topklasse worden de rechten van 2019 gebruikt.

CompetitiereglementEr wordt gewerkt aan een integraal competitiereglement voor de padelcompetitie. Dit wordt voor 2 januari beschikbaar gesteld.

Toernooicircuit

Data toernooicircuitJanuari t/m maart: huidige systemen en circuit (NPB via Setteo en KNLTB via toernooi.nl).

April t/m december: Start nieuwe toernooicircuit. Elke week kunnen er toernooien georganiseerd worden met uitzondering van de competitie. De volgende evenementen zijn al vastgesteld:

-NK Veteranen (HD 45+, 50+, 55+ en DD 40+, 45+): 1e week meivakantie; 29 april t/m 3 mei
-NK Heren en Dames + NK Jeugd (t/m 14, t/m 16 en t/m 18) Pinksteren; 25 mei t/m 1 juni
-Masters Topcircuit: 4-6 september

Inschrijving toernooienVanaf 1 maart kunnen toernooileiders/organisatoren toernooien inschrijven voor het nieuwe toernooicircuit via www.mijnknltb.toernooi.nl.

De Toernooimanager bij de KNLTB gaat toezien op een evenwichtige toernooikalender qua geografie en speelniveau. Clubs die vorig jaar ook toernooien in dezelfde week hebben georganiseerd hebben voorrang.

Inschrijven voor het topcircuit kan via h.schut@knltb.nl

Niveaus en klasse toernooien.Er zijn vier niveaus gedefinieerd voor het toernooicircuit:

KlasseKNLTB referentieNPB referentie
A (HD, DD)Speelsterkte 1,2,3Hoofdklasse
B (HD, DD)Speelsterkte 4,51e klasse
C (HD, DD)Speelsterkte 6,72e klasse
D (genderneutraal)Speelsterkte 8,93e klasse

Daarnaast zijn er drie toernooi klassen gedefinieerd:
–          P500 toernooien (6) – Topcircuit
–          P250 toernooien
–          P100 toernooien

Hier kunnen respectievelijk 500, 250 en 100 punten worden verdiend voor de ranking.

Specifiek voor het Topcircuit vragen we toernooiorganisatoren die hiervoor interesse hebben zich nu al per mail te melden bij h.schut@knltb.nl. In 2020 zullen er in dat kader 6 P-500 toernooien plaatsvinden met een afsluitende Masters gebaseerd op de circuitranglijst van die 6 toernooien. Gespeeld wordt in april (1x), mei (1x), juli (2x) en augustus (2x). De afsluitende Masters zal plaatsvinden op 4-6 september. Gespeeld wordt in HD en DD. Het totale prijzengeld per toernooi bedraagt € 4.175,-.

ToernooireglementEr wordt gewerkt aan een integraal toernooireglement voor het toernooicircuit. Dit wordt voor 2 januari beschikbaar gesteld.


Er worden dit jaar ook weer FIP toernooien georganiseerd. Clubs worden hiervoor benaderd.  

Software

Voor alle wedstrijd gerelateerde zaken (competitie, toernooien, rating en ranking) wordt gebruik gemaakt van toernooi.nl (www.mijnknltb.toernooi.nl). Mocht je hier onbekend mee zijn dan is er via www.toernooi.nl veel informatie te vinden. Daarnaast kun je ook contact opnemen met ledenservice@knltb.nl.

Ranking / rating

In 2020 wordt er gewerkt met een rating en ranking.

Rating / speel-sterkteAan het begin van 2020 wordt er voor elke speler een speelsterkte vastgesteld. Dat wordt gedaan op basis van de resultaten afgelopen jaar of hij / zij wordt ingeschaald door de wedstrijdcommissie.Voor de competitie en toernooiwedstrijden wordt het DSS systeem gehanteerd. Aan het einde van 2020 krijgt elke speler een nieuwe speelsterkte.
RankingDe NPB ranking wordt gehanteerd als startranking op 1 april 2020. De spelers die geen NPB toernooien hebben gespeeld worden door de toernooimanager ingedeeld in deze ranking.Voor deelname aan toernooien krijgen spelers punten. Op basis van deze punten wordt er een ranking gemaakt (herendubbel en damesdubbel). Spelers verdedigen daarbij de punten van het voorgaande jaar.

Vanaf 1 april gaat de nieuwe ranking en rating van start. Tot 1 april werken beide bonden nog met haar eigen systeem (NPB via Setteo en de KNLTB via toernooi.nl). Aan het einde van 2020 wordt geëvalueerd hoe beide methoden van het rangschikken van spelers werkt.

In het 1e kwartaal 2020 wordt een nieuwe website gebouwd waarop alle relevante informatie voor de padelmarkt te vinden is: www.NLPadel.nl. Hier vind je straks de complete wedstrijdkalender, inclusief het overzicht van de diverse evenementen. Ook worden de ranglijsten hier gepubliceerd.

De NPB en de KNLTB gaan de komende periode aan de slag om een succesvolle competitie en toernooicircuit te kunnen faciliteren voor de padelspelers.

Alvast veel speelplezier toegewenst,

Namens De NPB en de KNLTB.

Bondsbureau KNLTB en NPB