Persbericht: NPB en KNLTB verkennen fusietraject

Sinds de NPB en de KNLTB begin november een gezamenlijke wedstrijdkalender aankondigden zijn de gesprekken geïntensiveerd. De padelsport ontwikkelt zich snel in Nederland. Om de groei van de sport in goede banen te leiden en om duidelijkheid te verschaffen aan de padelspelers werken de NPB en KNLTB toe naar éên organisatie. In werkgroepen is achter de schermen hard gewerkt om een fusie tussen beide bonden voor te bereiden.

De afgelopen maanden is er veel overleg geweest tussen de besturen van de KNLTB en NPB om de mogelijkheden tot verdergaande samenwerking te verkennen. De eerste stap was de gezamenlijke wedstrijdkalender in 2020. Daarnaast is gesproken over onder andere opleidingen voor padelleraren, eisen aan accommodaties, aansluiting van commerciële organisaties en een eigen positionering van de sport. Verschillen van inzicht waren er zeker, maar op alle onderwerpen zitten de bonden dichter bij elkaar dan van tevoren werd ingeschat.

De fusiegesprekken verlopen voorspoedig, zowel qua inhoud als qua juridische mogelijkheden en consequenties. Dit zou zijn beslag kunnen krijgen in de loop van het 2e kwartaal van 2020.

Wedstrijdkalender

De uitvoering van de aangekondigde wedstrijdkalender verloopt ondertussen voorspoedig. Op 2 januari 2020 kunnen verenigingen en centra hun teams inschrijven voor de gezamenlijke voorjaarscompetitie. Voor de gezamenlijke toernooikalender dienen nog enkele aanpassingen gedaan te worden aan de programma’s om de organisatie en verwerking daarvan mogelijk maken. Deze toernooikalender zal starten per 1 april 2020.

Over de sport padel

Padel is een unieke racketsport gespeeld op een padelbaan van 20×10 meter met daaromheen wanden van glas en hekwerk. Er wordt gespeeld met rackets zonder snaren en altijd in dubbels. In Nederland zijn op dit moment in totaal 150 locaties met 305 padelbanen. Daarvan liggen er 246 bij 120 KNLTB tennisverenigingen en 59 bij 30 commerciële centra. De competitie groeit dit jaar naar ruim 450 teams.

Over de Nederlandse Padelbond

De Nederlandse Padelbond vertegenwoordigt padel in Nederland sinds 2011 en is lid van de International Padel Federation (FIP). Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. De sport ademt de hispanic oorsprong & temperament en padelspelers zijn vriendelijk, sociaal, vol passie en trots op padel.

De Padelbond heeft als doel de beoefening van padel te bevorderen in de ruimste zin van het woord.

Over de KNLTB en padel

De KNLTB is hét startpunt van de tennissport in Nederland en heeft de ambitie om nog meer mensen méér te laten tennissen en meer padel te laten spelen. Er zijn ongeveer 1.650 tennisverenigingen, en daarmee bijna 560.000 tennissers, aangesloten bij de KNLTB. Hiermee is de tennisbond in grootte de tweede sportbond van Nederland. Het is de visie van de KNLTB om tennis en padel naast elkaar te positioneren en aanvullend te laten zijn met een aanbod dat aansluit op het huidige tennisaanbod, zodat het verenigingen kan versterken.