Duurzamer gebruik van padelballen

en natuurlijk van tennis- en squashballen!

Geschreven door Marjo Gruisen en Stefan Niesten. Wist je dat er 325 miljoen tennisballen per jaar geproduceerd worden, waarvan slechts 7% gerecycled wordt? Als je de afgedankte tennisballen achter elkaar legt, kun je in twee jaar een afvalslinger om de aarde leggen. Die kant gaat het straks ook uit met de padelbal. Dat wil je toch als sporter niet op je geweten hebben? En het kan anders.  

Er zijn verschillende manieren om een padelbal een tweede leven te geven. De hond is er blij mee, kinderen in Zuid-Amerika en Afrika ook. Creatievelingen maken er een kerstbal van, zetten hem op de trekhaak of onder de stoelpoot waardoor hij minder krast. Uiteindelijk verdwijnt de bal toch op de afvalhoop en dat is jammer.

Voor de padeller (en tennisser) zijn inmiddels ballenkokers (de zogenaamde ballsavers of ballrecuers) op de markt, waardoor de druk in de bal langer goed blijft. Dat scheelt weer. Ook bestaan er balmachines die CO2-gas in een padel- en tennisbal blazen, waardoor de bal als nieuw stuitert.

De beste oplossing is een totaal recyclebare padelbal, net zoals bij de golfsport. Men kan al golfen met een biologisch afbreekbare golfbal.

Om een herbruikbare bal mogelijk te maken, om recycling-ondernemers te interesseren en producenten van padel- en tennisballen zo ver te krijgen, zullen we een geldpotje moeten vormen. Dat gaat zo ook bij andere producten, en wel in de vorm van een verwijderings- of recycle-bijdrage.

Voor een auto betaal je bijvoorbeeld een recycle-bijdrage van €37,50 (vanaf 1-1-2019). De organisatie Auto Recycle Nederland (ARN) kan met deze bijdrage ervoor zorgen dat een auto volledig gestript wordt en er nuttige producten van gemaakt worden. Bij groot witgoed, zoals wasmachines en ovens, en bij lampen en kleine elektrische apparaten, zoals tv’s en koffiezetapparaten, betalen de importeurs en producenten een recycle-bijdrage. Dit zit dus in de prijs. Dat zou bij padel- en tennisballen ook kunnen. Alleen zal dit minimaal Europees geregeld moeten worden, maar het kan. Bij de plastic bekertjes en vorkjes is dit ook gelukt. Wie ondersteunt dit initiatief?

www.oudetennisballen.com | Voor reactie: marjo@oudetennisballen.com

De NPB kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten in dit artikel en geeft slechts steun aan dit duurzame initiatief. De NPB heeft geen (commercieel) belang of verantwoordelijkheid bij dit project. 

Over de Nederlandse Padelbond

De Nederlandse Padelbond is vertegenwoordiger van padel in Nederland en lid van de International Padel Federation (FIP). De FIP is aangesloten bij GAISF. Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Onze sport ademt de hispanic oorsprong & temperament en padelspelers zijn vriendelijk, sociaal, vol passie en trots op padel.

De NPB heeft als doel de beoefening van padel te bevorderen in de ruimste zin van het woord.