Pas op met reclamestickers op glas van padelkooi

Reclame op padelkooien levert voor veel padelverenigingen en padelcentra extra inkomsten op. De NPB raadt aan om reclame laag op de ruiten aan te brengen of op het metalen gedeelte boven en naast het glas. Een reden hiervoor is om het zicht voor toeschouwers op padel goed te houden. Er is echter nog een belangrijke, vaak onderbelichte reden. Die gaat over veiligheid.

Paquito valt door glas

Onderstaande video van padel-professional Paquito Navarro is de wereld overgegaan. In de video breekt het glas nadat Paquito er tegenaan springt. Een gevaarlijke situatie, gelukkig lijkt het erop dat Paquito er geen grote verwondingen aan heeft overgehouden.

De video is zeer snel over het internet gegaan, o.a. sportnieuws.nl, RTL Boulevard, Men’s Health, Pauw en vele sociale media lieten dit filmpje zien. Dat is goed voor de naamsbekendheid van padel. Maar mensen moeten nu niet denken dat padel onveilig is, want brekend glas komt gelukkig heel weinig voor.

Veiligheidsglas

Het glas van een goede padelkooi is veiligheidsglas en heeft een dikte van 10 tot 12 mm. De meeste gebruikte variant is gehard glas. Dit heeft als eigenschap dat als het breekt, het in kleine glasstukjes uiteenvalt.

Op social media verschijnen video’s van spelers die door het glas vallen. Ook in Nederland hebben sommige clubs al ervaring met het breken van glas. Desondanks gebeurt het breken van glas vrij weinig. Echter omdat het kán gebeuren, wordt veiligheidsglas toegepast.

Reclamestickers op de padelkooi

Dat brengt ons bij de situatie met de reclamestickers, die her en der geplakt zijn. Deze stickers betekenen een beperking in de werking van gehard glas. Als gezegd: gehard glas valt in kleine stukjes uiteen. Hierdoor is het ook relatief licht, waardoor eventuele scherpe delen van het glas weinig schade aan de speler kan aanrichten. Stickers zijn vaak groot in omvang en houden de kleine stukjes bijeen. Door de grote omvang (soms meer dan een vierkante meter) wordt dit gedeelte zwaar. Meest voorkomend in Nederland is 10mm glas. Een simpele rekensom leert dan dat een glasplaat van 1m² toch al gauw 25kg weegt. Je kunt je de impact voorstellen als dat in één keer op je valt, als je op de grond ligt. Terwijl honderden kleine stukjes eerder vervelend zijn dan echt pijnlijk.

Advies van de NPB

  • Houd reclamestickers laag bij de grond (tot 1 meter hoogte). Zo kan een toeschouwer het spel goed bekijken. Belangrijker: hierdoor blijft de kans op letsel bij ‘door de ruit vallen’ beperkt.
  • Plaats reclame op het metalen gedeelte boven het glas.

De NPB staat voor veilige reclame en promotie van padel.

Over de Nederlandse Padelbond

De Nederlandse Padelbond is vertegenwoordiger van padel in Nederland en lid van de International Padel Federation (FIP). De FIP is aangesloten bij GAISF. Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Onze sport ademt de hispanic oorsprong & temperament en padelspelers zijn vriendelijk, sociaal, vol passie en trots op padel.

De NPB heeft als doel de beoefening van padel te bevorderen in de ruimste zin van het woord.