Ook nationale herenteam gekwalificeerd voor WK Paraguay

Een geweldige prestatie van het nationale herenteam: kwalificatie voor het officiële WK 2018 is een feit!

Door het oog van de naald

De heren begonnen als favoriet aan de kwalificaties, nadat USA zich had teruggetrokken. Finland, Polen en Nederland streden afgelopen weekend om het allerlaatste ticket voor het WK Paraguay. Nadat zowel Polen als Nederland op zaterdag 4 augustus Finland had verslagen, moest zondagochtend dus de beslissing brengen tussen Polen en Nederland. Het nationale herenteam had op het EK 2017 in Portugal, tegen vrijwel hetzelfde Poolse team, nog met 3-0 gewonnen. Dat bij zo’n interland om een ticket voor het WK andere krachten vrijkomen, moge duidelijk zijn.

De Polen speelden vrijuit en wonnen met 2-6 2-6 van het Nederlandse duo Bogaart/Van de Ridder. Nederland stond met 0-1 achter en kon zich dus geen misstap meer veroorloven. Bruijsten/Meijer gingen zeer voortvarend van start in hun duel (6-0), maar verspeelden hun voorsprong in de tweede (1-6). In de derde set had Nederland het betere van het spel, maar het lukte Bruijsten/Meijer niet om op 5-4 uit te serveren. In de beslissende tiebreak kwam het Nederlandse tweetal met 0-5 achter.

De Polen hadden nu absoluut het betere spel en dé kans op kwalificatie. Toch draaide Bruijsten/Meijer de stand om van 0-5 naar 7-5. Het publiek slaakte een zucht van verlichting. Maar Nederland was er nog niet. Het derde duel met Boers/Maarsen moest de beslissing brengen. Een verdiende klinkende zege (7-5 6-3) voor Nederland. Nadat in 2016 op een haar na het WK werd gemist (Nederland verloor toen de beslissende derde set tiebreak van Oostenrijk), kroop Nederland nu door het oog van de naald, maar kwalificatie is een feit.

Alle resultaten van afgelopen weekend zijn hier te vinden.

WK Paraguay

Het officiële WK vindt plaats in Paraguay van 29 oktober tot 4 november 2018. Het wordt sinds 1992 elke twee jaar georganiseerd door de Internationale Padel Federatie (FIP). Nederland heeft in 2014 voor het eerst in de geschiedenis deelgenomen aan het WK en speelde o.a. tegen Spanje, Brazilië en USA. In 2016 bleven beide teams steken in de kwalificaties. Dit jaar moest dus Nederland opnieuw kwalificaties spelen.

Bondscoaches debuteren op WK

Enkele weken geleden bracht het nationale damesteam padellend Nederland al in vervoering met kwalificatie voor het WK. Kersverse bondscoach David Mallenco debuteert als eerste dames bondscoach op het WK. Het herenteam wordt gecoacht door Pjotr van Dalfsen en is de tweede coach die Nederland naar het WK brengt. Pjotr volgt Norberto Nesi, bondscoach 2012-2017, op. “Een heerlijke ontknoping”, jubelde Pjotr na afloop, “we wisten dat het zwaar zou worden, want onlangs in de kwalificaties tegen o.a. Duitsland waren we er al dichtbij. Maar nu hebben we het felbegeerde ticket binnen!”.

Aanvoerder Bruijsten is trots op zijn team: “We hebben hard gevochten, maar Polen had het ook verdiend. Een groot compliment aan de Polen, die later zijn gestart met padel dan Nederland. Ik heb twee jaar gewacht op deze kans, nadat wij in 2016 net misgrepen. Ik ben trots op het team dat zich uitstekend heeft gepresenteerd met fair-play hoog in het vaandel”.

De NPB startte in 2011 met het nationale team om in 2012 deel te nemen aan internationale evenementen. Nationale teamspelers zijn niet alleen vertegenwoordigers van Nederland, maar padel ambassadeurs en kunnen hun steentje bijdragen door hun internationale kennis en kunde over te brengen op andere spelers.

Partners

Met dank aan Dunlop, Harmsma Notarissen, Setteo, FIP, Rako-Printing, Racket Centrum Houten.

Foto’s

  1. Nationale herenteam na overwinning op Polen
  2. Teamfoto met Mr. Daniel Patti, voorzitter van FIP
  3. Teamfoto voorafgaand met Polen

Over de Nederlandse Padelbond

De Nederlandse Padelbond is vertegenwoordiger van padel in Nederland en lid van de International Padel Federation (FIP). De FIP is aangesloten bij GAISF. Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Onze sport ademt de hispanic oorsprong & temperament en padelspelers zijn vriendelijk, sociaal, vol passie en trots op padel.

De NPB heeft als doel de beoefening van padel te bevorderen in de ruimste zin van het woord.