Toelichting NPB toernooien circuit en ranking

De Nederlandse Padelbond organiseert sinds 2014 het officiële toernooien circuit. Begin dit jaar heeft de NPB een toelichting op de website gezet voor zowel organiserende clubs als spelers. Er ontstaan echter regelmatig vragen over het circuit, vandaar deze uitleg in dit artikel.

Officiële toernooien

De toernooien in het NPB toernooien circuit zijn officieel, dus worden er alleen herendubbels (HD) en damesdubbels (DD) aangeboden. Mix is (vooralsnog) geen officiële categorie. De NPB juicht mix toe, echter alleen in een aparte mix categorie, waar mix koppels kunnen spelen tegen andere mix koppels. Er worden in de MD geen punten voor de ranking verdiend. Mix koppels kunnen niet (meer) meedoen in de HD of DD.

Nogmaals, de NPB en de clubs willen graag mix organiseren, echter in officiële toernooien kunnen mix koppels alleen meedoen in de mix categorie. Daarnaast kunnen in deze mix categorie koppels inschrijven die qua niveau ver uit elkaar liggen, zoals een hoofdklasse speler met een 2e klasse speler.

Punten

De puntenverdeling staat op onderaan op de pagina rankings.

NPB100-toernooien toelichting

1. Er wordt gespeeld in herendubbels en damesdubbels.
2. Herendubbel kent vier categorieën: hoofdklasse, 1e klasse, 2e klasse, 3e klasse.
3. Damesdubbel kent twee categorieën: hoofdklasse, 1e klasse (en bij voldoende inschrijvingen ook 2e klasse).
4. Er kan worden ingeschreven in maximaal 1 officiële categorie per toernooi. Uitzondering is deelname in de mix dubbel als 2e categorie.
5. In de hoofdklasse geldt een maximum van 8 koppels. Schrijven er meer koppels in, worden op basis van de ranking de 8 koppels toegelaten met de meeste punten. Overige koppels worden automatisch een klasse lager ingeschreven.
6. In de 1e klasse geldt een maximum van 16 koppels. Schrijven er meer koppels in, worden op basis van de ranking de 16 koppels toegelaten met de meeste punten. Overige koppels worden automatisch een klasse lager ingeschreven.
7. In de 2e klasse geldt een maximum van 32 koppels. Schrijven er meer koppels in, worden op basis van de ranking de 32 koppels toegelaten met de meeste punten. Overige koppels worden automatisch een klasse lager ingeschreven.
8. In de 3e klasse geldt geen maximum, echter afhankelijk van capaciteit kan er wel een maximum worden ingesteld.
9. In overleg met de NPB toernooien circuit coördinator kan er worden gespeeld in poules of afvalschema, met eventueel een verliezersronde.
10. In overleg met de NPB toernooien circuit coördinator kunnen er ‘wildcards’ uitgedeeld worden.
11. Bij veel inschrijvingen kunnen er kwalificaties gespeeld worden.
12. Mix dubbels worden alleen toegelaten als de organisatie besluit een aparte mix categorie te openen. Mix dubbels kunnen geen punten verdienen voor de ranking.
13. Verhinderingen zijn niet mogelijk in het finale weekend. Doorgegeven verhinderingen zijn geen garantie.
14. In 2018 worden er vooralsnog alleen NPB100 toernooien toegekend.
15. Elke speler dient een geldige speler-licentie te hebben en gaat akkoord met deze toelichting.
16. Plaatsing van koppels vindt plaats aan de hand van de actuele ranking. Er worden 2 tot 4 koppels geplaatst. Het koppel met de meeste gezamenlijke punten wordt nummer 1 geplaatst etc.
17. De puntentelling wordt hieronder weergegeven. Behaalde punten dienen het jaar erop verdedigd te worden, anders gaan de punten verloren.
18. Er wordt gewerkt aan het toekennen van punten aan de nationale ranking wanneer een speler een FIP toernooi (in het buitenland) speelt.
19. Vanaf 2019 wordt er geen FIP toernooi naast een NPB toernooi georganiseerd. FIP toernooien kennen 1 categorie in zowel de HD als de DD.
20. Handleiding Setteo voor zowel organisatie als spelers, onderaan op deze pagina.

Over de Nederlandse Padelbond

De Nederlandse Padelbond is vertegenwoordiger van padel in Nederland en lid van de International Padel Federation (FIP). De FIP is aangesloten bij GAISF. Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Padel ademt de hispanic oorsprong & temperament en padelspelers zijn vriendelijk, sociaal, vol passie en trots op padel.

De NPB heeft als doel de beoefening van padel te bevorderen in de ruimste zin van het woord.