Hoe vergaat het padel in de rest van de wereld? Hier vind je een overzicht van de ontwikkelingen van de sport buiten onze landsgrenzen.

Argentinië

Na het ontstaan van padel in Mexico werd het eerst op beperkte schaal in Spanje geïntroduceerd. Met de introductie in Argentinië begin jaren tachtig kwam de jonge sport tot wasdom. De Argentijnen professionaliseerden de sport, niet alleen qua infrastructuur maar ook technisch en tactisch. Dientengevolge kwamen verschillende sterke spelers ten tonele. Padellegendes zoals Alejandro Lasaigues en Roberto Gattiker speelden in het eerste professionele padelcircuit, gesponsord door A-merken als Coca Cola.

Op haar hoogtepunt midden jaren negentig speelden 5.000.000 amateurs de sport. Een decennium van organisatorische verzaking en terugkerende economische crises later spelen nu 1.000.000 recreanten in Argentinië padel.

Brazilië

Padel werd vanuit Argentinië in het zuiden van Brazilië geïntroduceerd. De traditionele rivaliteit tussen de twee landen werd in 1994 even terzijde geschoven toen enthousiaste Argentijnse padelspelers de opening van de eerste Braziliaanse padelbanen ondersteunden.  

In een land waar voetbal veelal het monopolie geniet is padel een relatief kleine sport. Desalniettemin is het de snelst groeiende sport in het land. Vooral in de staten Sao Paulo, Rio Grande do Sul en Santa Catarina wordt padel gespeeld op meer dan 40 banen. Brazilië is ook het trotse thuisland van een van de top-vier spelers in de wereld, Pablo Lima.

Spanje

Spanje is tegenwoordig het epicentrum van padel. Padel maakte in eerste instantie een explosieve groei door in Argentinië, maar door de zware economische crisis in dat land in 2001 ervaarde het Argentijnse padel een ware exodus van talentvolle spelers. Het is dan ook geen toeval dat 40 van de top 50 professionele padelspelers Argentijn is. Hun aanwezigheid in Spanje aan het begin van het vorige decennium droeg enorm bij aan een niet eerder vertoonde groei van de sport in Spanje. In minder dan 20 jaar tijd is padel van een kleine elitesport verworden tot een massaal beoefende vrijetijdsbesteding, met meer dan vier miljoen spelers door het hele land. Padel heeft in Spanje tennis inmiddels voorbijgestreefd en is er de tweede meest populaire sport, na voetbal.

Frankrijk

Padel werd in 1995 geïntroduceerd in het sportcomplex Naudin in Blagnac bij Toulouse. Kort daarna volgden verschillende clubs met de bouw van padelfaciliteiten, de meeste in het zuiden van het land. De meeste padelactiviteiten concentreren zich dan ook rond Toulouse en Nice. Een belangrijk padelevenement vond plaats in november 2010, toen de sport voor het eerst Parijs bereikte door toedoen van sportmerk HEAD. Dit bedrijf organiseerde op het prestigieuze Les Pyramides-complex een promotiedag met professionele padelspelers Fernando Belasteguin en Alejandra Salazar, samen met de Franse tennispro Gilles Simon. Frankrijk is op dit moment qua speelsterkte de tweede padelnatie van Europa, en top-6 in de wereld. 

België

In België werd padel in de late jaren negentig geïntroduceerd. Een aantal padelenthousiastelingen liet met ondersteuning van Padel Belgium (de nationale Belgische padelbond) een baan bouwen in Waterloo. Later kwamen daar twee banen in Herentals bij. Helaas leek de sport in de jaren daarna ook haar Waterloo te vinden door een gebrek aan vrijwilligers die tijd in de promotie van de sport wilde steken.

Hier is echter de laatste twee jaar verandering in gekomen. Europadel, een club met veelal in België wonende expats uit Spanje, heeft de slapende sport wakkergeschud. Sinds haar oprichting is de baan in Waterloo (de enige overdekte baan in de Benelux) elke avond volgeboekt. Vorig jaar kwam er een nieuwe baan bij in Torhout, en recentelijk is aangekondigd dat in 2012 het eerste padel-only complex in de Benelux gebouwd zal worden in Gent. Dit complex is een van de grootste padel complexen in de Benelux, met zes outdoor banen en 2 single banen. Twee padelbanen zijn tevens overdekt.

Zweden

Zweden is waarschijnlijk het meeste actieve nieuwe padelland in Europa. Sinds haar introductie in 2009 met een clinic van de Spaanse superster Carolina Navarro-Björk maakt de sport een snelle groei door. Zweden telt op dit moment meer dan 100 padelbanen, met een prachtig nieuw indoor centrum in Malmo.

Portugal

Het grootste padelnieuws dit jaar in Portugal kwam uit de hoek van tennis: de Portugese tennisbond omarmde padel en heeft de sport als variatie op tennis in haar organisatie opgenomen. Padel wordt steeds populairder in Portugal, maar is nog niet bij het brede publiek bekend. Het land telt ruim 50 padelbanen.

Duitsland

Hoewel padel al een aantal jaren geleden bij onze oosterburen geïntroduceerd werd, is de sport pas recentelijk meer in de schijnwerpers komen te staan. In het seizoen 2010-2011 zijn er op twee plaatsen banen gebouwd, en zijn er nog eens twee projecten aangekondigd. Dat brengt het totaal aantal padelbanen in Duitsland op vijf. In 2014 zijn er locaties bijgekomen in Berlijn, Frankfurt en Espelkamp. Dit aantal groeit jaarlijks, meer info op de website van de Duitse padelbond.


Naast bovenstaande landen wordt padel actief gepromoot in Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Slowakije, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Last but not least is padel onlangs zelfs geïntroduceerd in de verre oorden Dubai en Abu Dhabi.