Dat padel Nederland een hoop te bieden heeft, staat voor de Nederlandse Padelbond als een paal boven water. De padelsport biedt private organisaties de mogelijkheid maatschappelijk verantwoord te ondernemen, verenigingen de kans te vernieuwen en dankzij de laagdrempeligheid van de sport kunnen meer mensen meer bewegen. De maatschappelijke doelstellingen van de NPB sluiten dan ook zeer goed aan bij de NOC*NSF Sportagenda 2012 en de Beleidsbrief Sport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Padel is een sociale sport. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat je het met z’n tweeën speelt. Op meerdere manieren kan padel als jonge sport worden ingezet voor doelen die verder reiken dan sport alleen. Concreet betekent de groei van padel in Nederland het volgende:
  • verbreding van het sportaanbod en daarmee een bijdrage aan Nederland als sportland. Padel is een door het Internationaal Olympisch Comité erkende sport;
  • als nieuwe sport draagt padel bij aan de economische ontwikkeling van Nederland. De komende jaren zullen nieuwe faciliteiten worden gebouwd en trainers worden opgeleid. Hierdoor worden banen gecreëerd. 
Sport in de buurt 
Padel leent zich erg goed voor beoefening op buurtniveau. In Rotterdam wordt daar al hard aan gewerkt – zoals onderstaande case beschrijft.

Case: Padel in Rotterdam Charlois

Midden in het Rotterdamse Charlois staan sinds enige jaren twee padelbanen. De supervisie op deze banen in handen van Thuis op Straat, een welzijnsorganisatie gespecialiseerd in het begeleiden van jongeren in deelgemeente Charlois. De padelbanen zijn onderdeel van Sportsplaza in het Zuiderpark.

Thuis op Straat gebruikt padel om jongeren uit Charlois in aanraking te laten komen met racketsport, en ze te stimuleren meer te bewegen. Daarnaast maken basis- en middelbare scholen gebruik van de padelbanen tijdens introductielessen.

Onlangs is Padel Vereniging Rotterdam (PVR) opgericht, waar padelenthousiastelingen uit Rotterdam en omgeving elkaar kunnen treffen. PVR is op initiatief van de Nederlandse Padel Bond opgericht. De vereniging wordt gerund door lokale padelspelers en gesponsord door verschillende bedrijven.

Vernieuwing
In Enschede is padel ontwikkeld bij Tennisvereniging Enschede Zuid, dat onderdeel uitmaakt van de NOC*NSF Proeftuin Nieuwe Sportmogelijkheden ‘Sportboulevard Enschede’. Hierin staat het ontwikkelen van nieuwe sportmogelijkheden voor verschillende doelgroepen centraal.

Case: TEZ Enschede

Tennisvereniging Enschede Zuid kampte met veroudering. Het werd tijd voor een breder sportaanbod dan alleen tennis. Met drie nieuwe padelbanen hoopte de vereniging meer en jongere leden te trekken. Het resultaat: binnen een jaar had TEZ een ledengroei van twintig procent, iets dat grotendeels te danken is aan de nieuwe, spannende sport die club te bieden had: padel. Het verenigingsleven bloeit en tot in de late uurtjes staan enthousiastelingen op de padelbanen.

Meer mensen laten bewegen
De laagdrempeligheid van padel leent zich goed voor initiatieven zoals hierboven genoemd. De sport is geschikt voor alle leeftijden, voor mannen en vrouwen. Iedereen kan het leren en wie eraan begint, raakt al snel verslaafd. Dé manier om mensen structureel meer te laten bewegen!

Publiek-private samenwerking
Padel staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Om de sport groot te maken, zal de komende tijd onder meer worden geïnvesteerd in nieuwe accommodaties, materialen en onderwijs voor trainers. Samenwerking tussen verenigingen en het bedrijfsleven is hierin cruciaal. De mogelijkheden om met deze mooie nieuwe sport nieuwe bronnen van inkomsten aan te boren, zijn voor beide partijen legio.

Pionieren
Padel is zoveel meer dan tegen een bal slaan. Padel is passie, een uitlaatklep. Het biedt een plek om anderen te ontmoeten en te werken aan de gezondheid. En wanneer we verder uitzoomen, geeft padel bestaande en nieuwe sportverenigingen de kans het sportaanbod te vernieuwen en daarbij samen te werken met publieke en private instellingen.

De Nederlandse Padelbond zet de komende jaren alles op alles om padel in Nederland groot te maken. Ben jij een pionier, innovator of koploper in de sportwereld – als beleidsmaker of ondernemer? Wil je padel als sport gebruiken in een van je projecten of ben je gewoon nieuwsgierig? Neem gerust contact op met de Nederlandse Padelbond, we willen je graag ondersteunen!